torsdag, oktober 11, 2012

Belöning utfäst efter mordförsök på flicka


Mordförsöket på den flicka i Pakistan, som i tisdags sköts i huvudet som hämnd för sin kamp för barns rättigheter, väcker avsky världen över. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uppges vara förfärad över attacken och USA:s president Barack Obama säger att dådet är "vidrigt och tragiskt", enligt en talesman för Vita huset.
Lokala pakistanska myndigheter har utfäst en belöning på 10 miljoner rupee, motsvarande närmare 700 000 kronor, för information som leder till att de som attackerade flickan grips. Pakistans talibaner har tagit på sig attacken och i ett uttalande sagt att kvinnor som sätter sig upp mot dem bör dödas.

Skolbarn ber för flickan

Malala Yousafzai träffades i huvudet och nacken av skotten, som föll i staden Mingora. I går opererades hon akut i Peshawar och läkare lyckades plocka ut minst en av kulorna. Enligt AFP överväger läkare att flyga henne utomlands för fortsatt vård, men i nuläget uppges hon vara i för dåligt skick för att kunna flyttas. Skolbarn i Pakistan ber för hennes tillfrisknande, skriver AFP.
Yousafzai blev internationellt känd då hon som elvaåring 2009 började blogga för urduspråkiga BBC om livet under talibanskt styre. Hon nominerades 2011 till det internationella barnfredspriset av organisationen Kids Rights Foundation.
/TT

0 kommentarer: