torsdag, januari 19, 2012

Kontanterna blir förbjudna - Riksbanken bör uttala sig

Kontanter blir snart ett minne blått...

Vi vet alla att svenska banker är giriga och inte alls serviceinriktade. Bankkontor stängs och där bankkontor finns är öppettiderna ett par timmar varje dag. Man vill helst inte alls ha med kunderna att göra fysiskt utan är bara ute efter deras pengar. Någon konkurrans exsiterar inte utan alla kör på samma linje i bästa kartellanda.

Flera gånger har jag vid insättning av kontanta medel fått frågan varifrån jag fått pengarna och om jag kan bevisa med kvitto eller annat papper pengarnas historik. Jag är givetvis medveten om penningtvätt och finansinspektionens krav på banker. Men attityden mot kunder som sparar kontanta medel över en längre tid behandlas som skurkar och stor misstänksamhet. Det måste finnas förståelse för att kontanta medel är fortfarande accepterat som betalningsalternativ och att folk fortfarande använder kontanter.

 Finansinspektionen tillsammans med Riksbanken måste bestämma sig för en enhetlig lösning för kontanternas framtid. Skall vi ha kontanta sedlar och mynt som en valid betalningsalternativ så måste bankerna kunna visa större flexibilitet mot kunderna.
 DN skriver i en artikel idag om trenden där banker fortsätter stänga ner bankkontor där möjligheten att sätta in kontanta medel försvinner. Detta drabbar oss alla oavsett om man är pensionär eller inte.

0 kommentarer: