torsdag, juni 14, 2007

Dick Erixon en inkompetent pajas

Dick Erixon skriver I sin blog att de upptrappade striderna I Gaza, Libanon samt I Irak är nu I muslimernas händer då USA inte har någon inblandning i dessa. Han menar att väst borde rikta kraven mot den muslimska världen och att de borde följa västvärldens modell för fredlig samexistens, individuell frihet, rättstat och demokrati.

För det första har han helt fel i att USA inte har någon inblandning i de tre ovannämnda konflikter. USA förser den libanesiska armen med medel och vapen för att spä på konflikten.

Konflikten i Gaza kan inte bara skyllas på Hamas och det palestinska folket då de försökte anamma den västerländska ”demokratimodellen” och röstade demokratiskt om vem som skulle styra landet. När fel ”parti” hade vunnit frös västvärlden alla förbindelser med Hamas och det palestinska folket. Här har även USA en viktig roll att spela och de har alltid gått på den Israeliska linjen och satt in sitt veto i alla omröstningar där mar riktat någon form av kritik om israel. EU har gjort precis samma sak som USA och har inte tagit några steg för att förbättra situationen för befolkningen i Palestina och deras politik är identisk som den amerikanska.

Att Irak har blivit en tickande bomb och ett land i kaos är helt och hållet USA’s fel. Att de gick in i Irak och avsatte en diktator var deras största misstag. Att man sedan dagligen hör nyheter där USA börjar väpna de olika grupperingarna gör inte konflikten bättre.

Ansvaret ligger inte i den muslimska världens händer utan ansvaret ligger i allra största grad i USA’s händer. Det de har sått får de nu skörda. Är det någon som skall bli vuxen så är det USA och EU och speciellt Dick Erixon att öppna ögonen och rannsaka sig själva.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nä det var mycket bra gjort av USA att gå in i Irak och avsätta denna galning.Vad som däremot inte gick så bra var själva uppföljningen efter avsättandet av denna Irakiska ledare något som USA också öppet deklarerat att de misslyckades katastrofalt med.Men vad gör man då i detta kaos.Jo,fortsätter att göra försök om och om igen och inte lämna over Irak till nya fanatiska förståsig på ledare.Men har du lösningen så kan du ju höra av dig till USA. :)

SideShow Surfer

ghairat sa...

USA borde kanske läsa på lite innan man ger sig in i krig. Ett land med komplext historiskt bakgrund där minoritet styr över majoritet (sunniter över shiiter) samt där Irak agerar som religöst centrum för shiiter kan inte sluta mer annorlunda än vad det har gjort. Det är klart bättre med en diktator som kan åtminstone skapa fred och stabilitet än det kaos som råder nu efter USA's invasion. Snegla över på Rwanda och Balkan hur smidigt det har löst sig (ironi).

Anonym sa...

Flyer

Ordspråket säger "man måste knäcka några ägg för att kunna göra en omelett"

Man skall nog inte dra några förhastade slutsatser om vad som sker i Irak. Det som sker där nu är naturligtvisst beklagligt - allt mördande av oskyldiga civila - men jag tror att bilden av vad som kommer att utkristallisera sig där så småningom klarnar. - Kanske faller Irak i bitar och ett antal mindre stater bildas som sedan kan leva i fred sida vid sida? - Pånyttfödelse brukar gå hand i hand med stora våndor - alla nationer har nog på ett eller annat sätt haft sina blodiga epsoder.

Det märkliga är dock då - att de flesta arabvänliga debatörer - som kommenterar mellanöster och de olika konflikter där - alltid är snabba att skylla på USA och/eller Israel. Mycket sällan ser man någon större självkritik. I Iraks fall t ex. så är det araber som dödar araber. - Palestinierna håller på att ta kål på varandra - I Libanon pågår strider mot palestinska läger. - Att hela tiden skylla ifrån sig och alltid peka ut USA och/eller Israel hjälper inte den egna saken. Även araberna är part i målet och har en roll i skeendet - Man kan inte hela tiden betrakta sig själv som ett hjälplöst offer - Om man inte kan inse att även den egna sidan har gjort fatala misstag och göra rättvisa analyser av vad som har hänt och lära sig av dem - ja då kommer man aldrig framåt.